7 Tips voor onaangelijnd lopen met je hond.
Zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan samen met je hond uit te waaien in het bos, over de hei of het strand. Dat is toch één van de redenen waarom je ooit een hond hebt genomen, om samen dingen te doen?
Toch verloopt niet elke wandeling zoals we ons dat wensen.
We zien het voor onze ogen gebeuren, maar staan machteloos als onze hond tòch achter joggers aangaat; een modderige poel in duikt; tegen mensen opspringt; ruzie zoekt met een andere hond of zover van je vandaan loopt, dat je net zo goed alleen had kunnen lopen…
Zoiets kan een domper vormen op een lekkere wandeling.
Vandaar wat praktische tips voor onaangelijnd lopen…!
Zo word je gehoord & gezien door je loslopende hond
TIP 1
Leg thuis al het contact
Zorg ervoor dat je vóór je gaat wandelen thuis al het contact legt met je hond. En houd dit contact vast tijdens de wandeling.
In essentie
Je wilt dat je hond & jij op elkaar gericht zijn, zodat je ontvankelijk bent voor elkaars boodschappen. Je open staat voor onderlinge communicatie.
Als je namelijk in neutrale situaties al geen contact hebt of kunt maken & onderhouden, dan zal je dat zeker niet lukken wanneer er afleidende prikkels zijn.
Vraag dus regelmatig zijn aandacht, praat tegen hem, juist in die situaties waarin er geen dringende noodzaak voor is. En reageer ook op zijn acties.
TIP 2
Maak oogcontact
Doe dit regelmatig & nadrukkelijk met je hond & beantwoord ook het oogcontact dat hij met jou maakt.
In essentie
Het contact tussen mens & hond begint met elkaar aankijken (zonder te staren).
Bij gebrek aan een gesproken taal, waarbij je iemands aandacht kunt vragen door z’n naam te roepen, is het voor dieren noodzakelijk om oogcontact te maken voor ze kunnen communiceren.
Dat is de reden waarom honden onderling vaak meerdere keren per minuut oogcontact met elkaar maken. Soms heel nadrukkelijk; soms heel terloops, vanuit de ooghoeken.
Als je contact wilt leggen èn onderhouden, dan is het maken & beantwoorden van oogcontact cruciaal!
TIP 3
Speel tijdens de wandeling met kleine oefeningen
Oefen tijdens de wandeling op een leuke, speelse manier wat “opdrachtjes” als komen, zitten, liggen, wachten/blijven & andere dingen, die je weet te bedenken.
In essentie
Je wilt dat je hond alert is op jouw communicatie. En het bovendien leuk vindt & er gewend aan raakt om jouw aanwijzingen op te volgen. Hierdoor creëer je een natuurlijke autoriteit waarover je wilt kunnen (blijven) beschikken, in die situaties waarin het gewoon belangrijk is dat hij naar jouw aanwijzingen luistert.
Zoals een kind soms gewoon even naar z’n ouders moet luisteren.
Let op: dit is spel.
Laat het dus vooral leuk & gezellig zijn.
En wees vooral scheutig met je complimenten & beloningen. (En een aai over z’n bol is óók een beloning.)
Maar… zoals met elk leuk spel wil jij wèl “winnen”.
Met andere woorden: het is wel je intentie dat je hond de opdracht goed uitvoert. (Meen dus wat je zegt!) Dàn pas prijs je hem regelrecht het paradijs in!
Tot die tijd blijf je hem onvermoeibaar aanmoedigen & stimuleren om te doen wat je van hem vraagt. Met engelengeduld & een lach op je gezicht.
TIP 4
Kom uit je hoofd
Zorg ervoor dat je je hoofd (echt) “leeg” maakt, voordat je de interactie met je hond aangaat.
In essentie
Tijdens de wandeling wil je met je aandacht bij je hond zijn en bij niets anders. Want wezenlijk contact kan nu eenmaal niet bestaan zonder de volle aandacht voor de ander.
Als jij met je gedachten ergens anders bent, loopt te telefoneren of te keuvelen met een vriendin, dan zal je hond – bij gebrek aan interactie – z’n eigen gangetje gaan. Met als gevolg dat jullie allebei in je eigen wereldje vertoeven.
En feitelijk is dat het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken: wezenlijk contact…!
TIP 5
Weet hoe je je zelf voelt
Wees je er goed van bewust dat jouw eigen gemoedstoestand effect heeft op die van je hond en daarmee ook op zijn gedrag. Dit is (zowel positief als negatief) niet te onderschatten!
In essentie
Er kan zich een ongewenste situatie voordoen, mede veroorzaakt door hoe jij op dat moment in je vel steekt. En als dat zo is, dan wil je dat weten. Want vanuit die wetenschap kan je andere keuzes maken. Door bepaalde situaties bijvoorbeeld niet op te zoeken, op dat moment.
Als jij nerveus, bezorgd, “hyper”, onzeker, kwaad of gefrustreerd bent – en dat hoeft helemaal niets te maken te hebben met het gedrag van je hond – dan komt dat tot uitdrukking in je reacties. In de keuzes die je maakt, de intonatie van je stem, je lichaamstaal en de energie die je uitstraalt.
Dit beïnvloedt de gemoedstoestand van je hond & vertroebelt jouw communicatie met je hond.
Helaas hebben we geen van allen een knop, die we om kunnen zetten als we in een negatieve mood zitten. Maar het is wel één van de redenen waarom je hond de ene dag beter luistert dan de andere…!
TIP 6
Houd je hond binnen communicatie-afstand
Zorg ervoor dat je hond niet zó ver bij je uit de buurt gaat als hij los loopt, dat je het contact met hem verliest en daarmee de controle over zijn gedrag.
In essentie
Creëer en houd een soort “onzichtbaar communicatie-lijntje” met je hond. Hoe verder je hond bij je vandaan is, des te zwakker dat lijntje. En hoe meer afleidende prikkels, des te sterker je lijntje op de proef wordt gesteld.
Dus hoe dichterbij, des te gemakkelijker de communicatie.
Wat de maximale afstand is, is per hond & baasje verschillend. En bovendien afhankelijk van de situatie.
Onderzoek dus jouw eigen actieradius. Op welke afstand luistert je hond goed; op welke wordt het minder en wanneer is elk onderling contact verbroken?
TIP 7
Bedenk vooraf je strategieën
Wat ga je doen je in bepaalde situaties, waarin je hond extra begeleiding nodig heeft?
In essentie
Je wilt voor potentiële ongewenste situaties een plan van aanpak paraat hebben, een strategie. Zodat je weet wat je doen gaat, als zo’n situatie zich voordoet.
Maak dan een snelle analyse & gebruik je strategie om situaties te voorkomen of zo relaxed mogelijk te laten verlopen. Vaak weet je vooraf al wat de uitkomst van een situatie kan worden. Wees daarop voorbereid, zodat het je niet (weer) overvalt, als het (voor de zoveelste keer) gebeurt.
Bedenk dus thuis al, wat je in bepaalde situaties gaat doen & houd je aan dat plan!
Veel sukses!
En houd ons op de hoogte van jullie ervaringen!