9 Tips voor een betere communicatie met je hond.
– een goede verstandhouding vormt de basis voor iedere vriendschap –
TIP 1
Zorg ervoor dat jullie communicatie wederzijds is
Bij communicatie draait het om het over & weer uitwisselen en ontvangen van informatie. Het is dus niet alleen van belang dat je hond jou begrijpt, maar ook dat jij begrijpt wat hij jou (en/of z’n omgeving) probeert te vertellen.
Observeer je eigen hond en andere honden en probeer zoveel mogelijk signalen waar te nemen en te interpreteren (zowel met je intuïtie als je verstand). Wat communiceren ze onderling; hoe verloopt het “gesprek”?
Verdiep je in “hondentaal” en leer te vertrouwen op wat je waarneemt.
Sleutel hierbij is dat je je realiseert dat honden geen kleine mensen zijn. Vermenselijk z’n gedrag dus niet, door er emoties aan toe te dichten, die misschien helemaal niet juist zijn. Kijk gewoon naar wat er op welk moment gebeurt en wat de uitkomst is.
Kijk naar de feiten, zonder er een “verhaal” van te maken.
Hoe meer jij in staat bent om de boodschappen van je hond te lezen, des te beter je in staat zal zijn om hem te geven wat hij van je nodig heeft, in elke willekeurige situatie.
TIP 2
Doe wat met de informatie die je hond geeft
Daarmee bedoel ik niet dat je hem overal z’n zin in moet geven. Integendeel. Ik bedoel dat je je hond feedback geeft, om te bevestigen dat je hem begrepen hebt.
Maar geef hem ook regelmatig z’n zin. Al is het maar ten dele. Per slot van rekening wil je bereiken dat er een dialoog op gang komt tussen jullie tweeën, een gesprek.
Een gesprek gaat twee kanten op: er is actie & reactie.
Vanuit het perspectief van je hond is het volslagen zinloos om dingen duidelijk te maken, als jij daar zelden of nooit wat mee doet. Wat je wilt is het tegenovergestelde: je wilt juist stimuleren dat je hond je vertelt wat hij wil of juist niet. En het liefst ook waarom (al vraagt dit wat meer oefening en inzicht van ons….).
Zeker in het begin, als jullie allebei deze wederzijdse(!) communicatie onder de knie moeten krijgen, is het belangrijk dat je het veelvuldig beloont als je hond jou iets duidelijk heeft kunnen maken. Dat is precies wat je wilt stimuleren. En dat hoeft zeker niet altijd met een koekje. Een aai over z’n bol en/of een vriendelijk compliment is ook fijn om te ontvangen.
Door te reageren houd je het gesprek op gang!
Word je ervan bewust dat honden over het algemeen prima in staat zijn om ons gedrag en de onderliggende gemoedstoestand te lezen. En onze gemoedstoestand is weer voor een groot deel bepalend voor hoe onze hond zich op dat moment voelt in ons gezelschap. En hoe hij zich voelt is weer bepalend voor hoe hij op situaties reageert.
Realiseer je dat jij doorgaans de zwakke schakel bent van de communicatieketting.
In de meeste gevallen zullen wij degene zijn die het ontgaat, wat onze hond ons probeert te vertellen…!
TIP 3
Heb een duidelijk beeld van de boodschap
die je wilt overbrengen
Als jij zelf al geen helder omlijnd idee hebt van wat je duidelijk wilt maken, hoe moet je hond je dan begrijpen?
Maak een duidelijk plaatje voor jezelf van hoe je wilt dat de situatie verloopt, zodat je vooraf een strategie kunt bepalen. Wanneer je weet wat je wilt bereiken en vervolgens hoe, dan overvalt een situatie je niet en kun de deze preventief sturen.
Zorg er voor dat je een plan hebt.
En houd je aan dit plan.
Laat dit plan jouw onwrikbare intentie zijn: “Zo gaan we het even doen en niet anders.”
Als een ouder die even het kind bij de hand neemt en bepaalt wat er op dat moment gebeurt. Op een heel kalme en vriendelijke, maar vooral ook kordate manier. Laat in je hele optreden merken dat de situatie geen onderwerp voor discussie is.
Handel liefdevol
en met het volste respect voor de grenzen van je hond (!),
maar wel doortastend.
Zonder stemverheffing en zonder ook maar een moment intimiderend te zijn, maar tegelijkertijd standvastig in je bedoelingen. Wees er zelf van overtuigd dat het uiteindelijk zal gaan zoals jij in je hoofd hebt.
En begeleid je hond door het proces met een glimlach…!
TIP 4
Zorg voor een samenhangende boodschap
Als je wilt dat je hond je begrijpt, zorg er dan voor dat al je signalen die boodschap bekrachtigen:
> je intonatie
> de geluidjes die je maakt
> je lichaamstaal
> je handelingen
> je gemoedstoestand
Je wilt dat de volledige boodschap – en vooral dat non verbale stuk, dat 90% van onze communicatie vormt – eenduidig is. Let er daarom op dat jouw lichaamshouding & -taal, je bewegingen, de intonatie van je stem en de energie die je op dat moment uitstraalt dezelfde boodschap uitdrukken.
TIP 5
Communiceer op zoveel mogelijk manieren met je hond
Gebruik heel bewust gesproken taal, intonatie, lichaamstaal, gebaren, geluiden, oogcontact en aanrakingen, tot visualisaties aan toe. Iedere onbenutte mogelijkheid tot verdieping van jullie verstandhouding is een gemiste kans.
Hoe meer elementen jij in jullie communicatie kunt verweven, des te meer je hond alert wordt op alle mogelijke signalen die jij hem kan geven.
Zo zorg je ervoor dat je hond op jou gefocust is.
En hoe vaker jij erin slaagt om zijn signalen correct te interpreteren en er gepast op te reageren, des te beter jullie verstandhouding zal worden. En je hond gelukkiger, tevredener.
TIP 6
Verplaats je in het perspectief van je hond
Een hond heeft een totaal andere beleving van de wereld om ons heen dan wij mensen. Om te kunnen begrijpen wat je hond duidelijk probeert te maken, en vooral ook waarom, is het essentieel dat je leert om je in zijn positie te verplaatsen. In zijn belevingswereld.
Alleen op die manier kan je begrijpen wat precies zijn drijfveren zijn voor bepaald gedrag – positief of “negatief” – en wat hij in die situatie van jou (of z’n omgeving) nodig heeft.
Jij & je hond kunnen precies dezelfde situatie totaal anders ervaren.
Probeer heel even “hond” te worden en te voelen wat hij op dat moment moet voelen. En zonder het sausje van je eigen, menselijke emoties!
Door je bewust te worden van de natuur, het wezen van je hond, toon je je niet alleen respectvol naar hem toe, maar begrijp je ook beter waar bepaalde gedragingen vandaan komen. En dit helpt je om zijn signalen tijdig te herkennen, zodat je je hond kan geven wat hij op dat moment van jou nodig heeft.
TIP 7
Let op de intentie van waaruit je handelt
Alles valt & staat bij jouw eigen verwachtingen.
Als jij overtuigd bent van een onbevredigend verloop van een situatie (bewust of onbewust!), creëer je precies die uitkomst, die je wilt vermijden.
Het tegenovergestelde is zeker zo waar. Als jij overtuigd bent van een positieve uitkomst van een situatie en daarop vertrouwt – en dat betekent niet dat alles meteen perfect zal gaan -, zal je merken dat je meer ontspannen en overtuigend wordt in je optreden. En dat je bijna ongemerkt resultaten boekt die daarvoor simpelweg onmogelijk waren.
Als jij in jezelf gelooft, dan zal je hond dat ook doen.
Neem jezelf voor hoe je op bepaalde situaties gaat reageren. Niet vrijblijvend, zo van “dat kan ik wel eens proberen”, maar maak een rotsvaste beslissing: “zo gaan we het doen & niet anders EN het gaat me lukken ook!”.
Als jij ervan overtuigd bent dat jij en je hond een bepaalde hindernis kunnen nemen, dan straal je dit uit. En daarmee voed je je eigen zelfvertrouwen en het vertrouwen van je hond, in jou én in zichzelf.
Problemen worden dan uitdagingen; kansen voor verbetering & groei.
TIP 8
Weet welke energie je uitstraalt
Als jij gespannen bent, vermoeid of afgeleid – of jij je daar nou bewust van bent of niet – zal dit effect hebben op de gemoedstoestand van je hond. En precies datzelfde geldt voor als jij relaxt, zelfverzekerd, stabiel, oplettend & doortastend bent.
Je energie is de voeding van je hond.
Zorg er daarom voor dat je je bewust wordt van je eigen energie en dat je eerst grip krijgt op jezelf & hoe je met situaties omgaat.
Als je je hond tot kalmte wilt manen, dan lukt je dit alleen als jij zelf relaxed en zelfverzekerd bent/blijft. Als je je hond enthousiast wilt maken, dan lukt je dit alleen als jij eerst zelf (oprecht) enthousiast en uitgelaten wordt. Voel het ook echt zo.
Als je je hond door een lastige situatie wilt begeleiden, bijvoorbeeld bij een dierenartsbezoek, dan lukt je dit alleen als jij zelf ontspannen en doortastend bent. De stabiele factor voor je hond.
TIP 9
Maak een project van het verbeteren
van jullie onderlinge verstandhouding
Oefen & experimenteer zoveel als je kan. Zelfs de meest lullige, onbeduidende situatie kan een oefenmoment zijn.
Een goede communicatie opbouwen met je hond is een proces dat jaren in beslag neemt. Je blijft leren en jullie relatie zal zich blijven verdiepen. Dat vraagt toewijding, tijd, energie, zelfreflexie, een zekere mate van zelfopoffering & heel veel geduld.
Er is geen einddoel dat je kan bereiken, er is alleen de bevrediging van de reis zelf.
En het enige dat telt zijn alle ervaringen, die ervoor zullen zorgen dat je door je hond een ander mens wordt & die jou en je hond steeds dichter tot elkaar brengen. Op een manier, die je nu niet voor mogelijk kunt houden. Simpelweg omdat je het nog niet ervaren hebt.
Veel sukses & houd me op de hoogte van jullie ervaringen!