Met je hond wandelen nieuwe stijl.
Eén van de redenen om een hond te nemen zijn de heerlijke lange wandelingen. Samen uitwaaien aan het strand of op de hei. Genieten van een lekker lentezonnetje & van elkaar. Even je hoofd helemaal leegmaken en tot jezelf komen.
Maar wat nou, als jouw hond de gewoonte heeft om je op bepaalde momenten vollédig links te laten liggen, om vervolgens de benen te nemen?
Of dat hij aansluit bij elke groep honden die hij tegenkomt en jou volkomen vergeet? Of dat hij catagorisch weigert om bij je te komen, als je hem bij je roept? Of dat hij wel komt, maar op twee meter afstand van je blijft, zodat hij nooit binnen handbereik is? Of dat hij wel komt, maar dan vervolgens meteen weer bij je vandaan spurt…?
Tijd voor de oplossing: met je hond wandelen “nieuwe stijl”!
Een fijne wandeling voor jou & je hond bestaat uit 5 ingrediënten
- kalmte
- contact
- communicatie
- interactie
- assertiviteit
Deze 5 bestanddelen vullen elkaar aan & versterken elkaar. En is één van deze faktoren niet of in onvoldoende mate aanwezig, dan heeft dat een ondermijnend effect op de andere vier.
1. Kalmte
Nagenoeg al het denkbare ongewenste gedrag van een hond komt direct of indirect voort uit opwinding. Zo eenvoudig is het.
Hoe relaxter je hond is, des te ontvankelijker hij is
voor de signalen die jij naar hem communiceert.
Bovendien is het voor je hond natuurlijk heerlijk om zich gewoon lekker ontspannen te voelen. Zorg er dus voor dat je gedurende de hele ervaring van het wandelen voorkomt dat je hond (of jijzelf) te opgewonden wordt. Van het moment dat je je jas aan trekt, om de deur uit te gaan, tot het moment dat je weer thuis komt – en alles wat daar tussen ligt – creëer je zoveel mogelijk een rustige harmonie tussen jou & je hond. In alles wat jullie doen.
Hoe relaxter jij en je hond zijn, des te makkelijker het contact.
2. Contact
Je kan pas werkelijk contact maken met iemand anders, als je met je volle aandacht bij de ander bent. Als jij met je gedachten ergens anders bent, dan ben je – in elk geval voor een belangrijk deel – ergens anders. En dus niet volledig bij de ander.
Om contact te kunnen maken zal je eerst je hoofd leger moeten maken.
En dat begint bij er bewust voor te kiezen om je niet te laten meesleuren door je interne stroom van gedachten. In plaats daarvan zal je jezelf steeds weer bij de haren terug moeten slepen naar dit moment. Naar je hond.
- Onderhoud voortdurend het contact met je hond.
- Meerdere keren per minuut oogcontact.
- Praat tegen hem tijdens het lopen.
- Fluister, zodra je merkt dat hij meer “in z’n eigen wereldje” raakt en meer afstand tussen jullie neemt. Juist door te fluisteren wek je zijn belangstelling voor jou.
- Roep hem regelmatig zonder dringende reden bij je. Gewoon voor een aai over z’n bol of wat lekkers.
- Voorkom dat de afstand tussen jou & hem te groot wordt. (Voor de meest honden en baasjes is zo’n meter of 8 de grens. Wordt de afstand groter, dan neemt het onderling contact met de meter af.)
Onderling contact vormt het onzichtbare lijntje tussen jou & je hond.
3. Communicatie
Communicatie is een wederzijdse uitwisseling van signalen. Met de bedoeling de ander iets duidelijk te maken.
Voor een goede “berichten-uitwisseling” is het essentieel
dat jij en de ander elkaars taal begrijpen.
En dat beide partijen hun best doen, om zoveel mogelijk signalen van de ander te herkennen & correct te interpreteren. Dit zijn absolute basisvoorwaarden voor een betekenisvolle dialoog.
- Leer z’n lichaamstaal te lezen. Herken (intuïtief) de energie, die hij van moment tot moment uitstraalt. Beantwoord die momenten dat je hond contact met je zoekt.
- Leer hoe je op zijn boodschappen kan reageren. Door op signalen & situaties te reageren op een manier, die hij instinctief begrijpt, draag je bij tot jullie onderlinge verstandhouding.
- Benut alle vormen van communicatie, die we als mensen tot onze beschikking hebben.
- Gesproken woord; intonatie; geluidjes; volume.
- Lichaamstaal; houding; gebaren; de energie die je uitstraalt.
Al deze faktoren samen vormen de basis voor een goede, wederzijdse communicatie.
Net als jij heeft je hond de behoefte om begrepen te worden.
4. Interactie
Om de aandacht van de ander te prikkelen & vast te houden, is het belangrijk om hem/haar tijdens de activiteit in je geïnteresseerd te houden. Doe je dat niet, dan word je saai en zal de aandacht van de ander makkelijk verschuiven naar iets of iemand anders.
En precies zo werkt het tijdens het wandelen met onze honden. Als er onvoldoende interactie is, zal je hond z’n aandacht verliezen & vroeg of laat z’n eigen plan trekken.
Het gaat er dus om heel regelmatig – maar zeker op die momenten dat je zijn aandacht dreigt te verliezen – iets te doen wat zijn interesse wekt.
Zonder interactie loop je alleen maar samen dezelfde kant op.
5. Assertiviteit
Voor mij is assertiviteit sturend optreden, vanuit een liefdevolle autoriteit. Het is begeleiden vanuit zelfvertrouwen & reageren op een situatie, zodra deze zich voordoet.
Assertief optreden betekent niet per definitie “streng” zijn.
In mijn beleving is assertiviteit niet zozeer “streng” zijn. Het is dan ook nóóit intimiderend!
Het is handelen vanuit het kalme & onwankelbare vertrouwen, dat jij op dat moment even bepaalt wat er gebeurt.
Of zoals m’n ouwe vader het gekscherend formuleerde: al is het ’t laatste dat ik doe, voordat Ons Lieve Heer me neerbliksemt, maar zó gaat het gebeuren…!
Om assertief te kunnen optreden is het belangrijk om precies te weten wat je van je hond wilt. En wat beslist niet. En dat je van tevoren al weet hoe je gaat reageren, als een situatie zich voordoet.
Assertiviteit zorgt voor een duidelijk kader van spelregels & vrijheden.
Hoe beter je erin slaagt om deze 5 afzonderlijke ingredienten in je wandelingen (en in de totale verstandhouding tussen jou & je hond) te verwerken, des te leuker het wordt. Voor jouzelf, maar zeker ook voor je hond!
En vergeet niet: alleen oefening baart kunst….!
Een laatste tip
Al deze dingen kunnen ook eenvoudig geoefend worden tijdens wandelingen door de buurt, met behulp van een rollijn van 8 meter. (Je hond hoeft dus niet persé los te lopen.) De blokkeerknop is hierbij alleen & uitsluitend voor noodgevallen!
Veel sukses & houd me op de hoogte van jullie ervaringen!