11 Tips voor een ontspannen dierenartsbezoek.
Voor veel honden – en hun baasjes – is de dierenarts een lastige plek om de kalmte te bewaren.
Hoog tijd om daar wat verandering in te brengen!
TIP 1
Laat je hond ervaren
dat een dierenartsbezoek niet iets bedreigends is
Bezoek de praktijk tenminste één keer met je hond, zonder dat er een dringende medische reden voor is. Het enige doel van dit bezoek is het creëren van een positieve ervaring.
Laat je hond op een leuke, ontspannen manier kennismaken met standaard handelingen als het blijven zitten of liggen op de behandeltafel; het checken van de oren, het gebit, hart & longen.
Voor een leuke ervaring is het essentiëel dat de grenzen van je hond
absoluut niet worden opgezocht.
Als je merkt dat hij iets spannend vindt die eerste keer, en het lukt niet om hem ontspannen te houden, stop dan voor dat moment. Verleg het aandachtpunt naar iets wat hij minder spannend vindt en kom er een paar minuten later nog eens op terug.
TIP 2
Zorg ervoor dat je al een strategie hebt, een plan van aanpak,
geruime tijd vóór een dierenartsbezoek
Hoe duidelijker jij in je hoofd hebt hoe je het bezoek wilt laten verlopen – van begin tot het eind – des te minder je zal twijfelen op het moment zelf.
Hoe minder jij twijfelt, des te meer je jouw hond tot steun kan zijn
en de begeleiding kan geven, die hij van moment tot moment van jou nodig heeft.
Neem rustig voor jezelf door op welke situaties je zou kunnen stuiten tijdens een bezoek. En bedenk vervolgens de meest bruikbare oplossing, voor het geval deze situatie zich ook concreet voordoet. Zo kom je beslagen op het ijs en kun je ontspannen. (Je kan zelfs vooraf telefonisch met de dierenartspraktijk overleggen.)
TIP 3
Geef – als dat mogelijk is – je hond eerst een flinke wandeling,
voordat je naar de dierenarts gaat
Zo kan hij energie ventileren en ontspannen, waardoor hij het bezoek meer relaxed kan ondergaan. (En feitelijk geldt precies hetzelfde voor jouzelf.)
TIP 4
Ontspan eerst zelf, voor je de interactie met je hond aangaat
Jouw gemoedstoestand is van grote invloed op die van je hond. Jouw spanning voedt zijn spanning.
Zorg er dus bewust voor dat je zelf ontspannen bent voor je de interactie met je hond aangaat. En dit begint thuis al…! Jouw stress begint (al dan niet onbewust) waarschijnlijk bij de gedachte aan wat er bij de dierenarts eventueel zou kùnnen gebeuren.
Door je te focussen op die negatieve gedachten
creëer je precies dat wat je wilt voorkomen.
Ga een liedje zingen, bedenk wat voor boodschappen je nog moet halen of tel van 100 naar 0. Het maakt niet uit wàt je doet, zolang je je hoofd maar iets anders te doen geeft dan zich te richten op het dierenartsbezoek.
TIP 5
Geef opwinding niet de kans om te escaleren
Concreet: je wilt het opwindingsniveau van je hond zo laag mogelijk houden. Vanaf het moment dat je het huis verlaat tot het moment dat je weer thuis komt. Voorkom dat je je gaat haasten.
Neem juist de tijd om:
> het huis rustig te verlaten
> rustig in de auto te stappen
> rustig naar de plaats van bestemming te rijden
> rustig uit te stappen
> rustig de praktijk binnen te stappen
> rustig een zitplaats uit te zoeken
> rustig te wachten
> rustig met de dierenarts de behandelkamer binnen te lopen
> rustig je hond door de verschillende handelingen heen te coachen
> ook weer rustig de praktijk weer te verlaten.
Elk signaal van beginnende opwinding temper je meteen. Heel kalm en vriendelijk, maar wel met overwicht & overtuiging. (Hoe je dat precies doet, lees je onder andere in de blogs “Over het beheersen van opwinding” en “Alleen kalmte kan ons redden!”)
TIP 6
Merk je dat jij zelf gespannen bent,
draag je hond dan meteen bij de begroeting al over aan de dierenarts
Bij een bezoek aan de dierenarts – of een andere potentiëel spannende situatie – zijn er slechts twee smaken: òf je draagt bij tot de oplossing, òf je draagt bij tot het probleem. En als jij je hond op dat moment niet kan begeleiden vanuit een rustige assertiviteit, dan draag je niet bij tot de oplossing.
In zo’n geval is het beter de riem meteen aan de dierenarts over te dragen. Zodat hij je hond – als het goed is… – vanuit een ontspannen, vriendelijke, doortastende energie verder kan helpen. Blijf dan gewoon in de wachtruimte rustig wachten tot de dierenarts hem na de behandeling weer bij je aflevert.
Ben je wel mee gegaan in de behandelkamer? Loop dan niét halverwege de behandelruimte uit, omdat je het toch allemaal niet aankan. Want dàt is iets wat je hond niet zal begrijpen. Dus als je A zegt, zeg dan ook B en zet je eigen emoties opzij, om er te kunnen zijn voor je hond…!
TIP 7
Laat je hond niet eerst uitvoerig alle geurtjes in de behandelkamer in zich opnemen, maar zet hem meteen op de behandeltafel
Een dierenartsenpraktijk is voor een hond een overweldigende geurervaring.
Niet alleen door de desinfecterende middelen die er gebruikt worden
en andere onbekende luchtjes; ook door de stresshormonen van andere dieren.
In bijvoorbeeld druppeltjes urine, die honden verliezen en waarvan de geur door jouw hond wordt geroken. Eerst uitgebreid laten snuffelen is dus niet de manier om een hond gerust te stellen & hem te laten ontspannen!
TIP 8
Wanneer een muilkorfje nodig is tijdens de behandeling,
doe dit thuis dan al om, in een relaxte setting
Een hond die al angstig is zal alleen maar verder van streek raken, als hij een vreemd object over z’n snuit geschoven krijgt. En dit draagt uiteraard niet bij tot een plezierige ervaring. Sowieso is een muilkorfje iets, waar je je hond geleidelijk aan gewend wil laten raken, zonder negatieve associaties.
TIP 9
Kom je terug van de dierenarts, laat je hond dan even stoom afblazen
in een lekkere wandeling
Zo krijgt je hond de gelegenheid om eventuele opgebouwde spanning kwijt te raken en eindig je het dierenartsbezoek op een leuke manier.
TIP 10
Geef je hond een kwartiertje voor vertrek een plakje vleeswaar
met 5 druppels Bachbloesemremedie “Rescue”
Bachbloesemremedies zijn puur natuurlijk, hebben geen schadelijke bijwerking en werken met name in op de emoties – en dus het gedrag – van mens & dier. En het fijne is, dat je hond er niet suf van wordt.
“Rescue” haalt de scherpe kantjes af van onzekerheid en angst.
Hierdoor zal je hond zich minder mee laten voeren door z’n impulsen van dat moment (vluchten of verzet) en ontvankelijker worden voor jouw begeleiding en die van de dierenarts(-assistente).
Heeft je hond doorgaans erg veel last van stress bij de dierenarts, dan kun je besluiten om al een paar dagen van tevoren te beginnen met de druppels. Geef je hond dan 3 tot 4 maal daags 3 druppels. Ook kan je hem in de wachtkamer nog een plakje met 5 druppels geven.
TIP 11
Schakel hulp in van een goede gedragstherapeut
als je hond al een angst voor de dierenarts heeft opgebouwd
Als je hond écht bang is bij de dierenarts – en dat is wat anders dan onzeker – dan heb je professionele hulp nodig om dit goed op te lossen. Angst voor de dierenarts is op zich goed te behandelen, maar je moet wèl weten hoe.
Veel succes & houd me op de hoogte van jullie ervaringen!