Alleen kalmte kan ons redden!
Ofwel: ontspan je hond, begin bij jezelf…
Stap 1: Bewust worden van je eigen energie
Dit keer gaan we wat dieper in op de rol die onze eigen energie speelt in de communicatie met onze hond. En hoe onze energie het gedrag van onze hond beïnvloedt.
Laten we eens een onderwerp bij de kop nemen en bekijken hoe we dat praktisch in kunnen vullen: de wandeling.
Het doel van de volgende oefening is om een kalme energie te bewaren.
Opwinding/spanning is de oorsprong van veruit het meeste ongewenste gedrag. Wat je wilt bereiken is dat zowel jij als je hond zo rustig mogelijk zijn & blijven. Gewoon omdat hij zich daar van nature het lekkerst bij voelt. En omdat jij je daar het lekkerst bij voelt.
Loslaten van spanning
Voordat je er überhaupt maar aan denkt om je jas aan te trekken en de riem te pakken, is het belangrijk dat je heel even bewust ontspant. Je hoofd zoveel mogelijk leeg maakt.
Probeer te voelen wáár in je lijf je spanning vasthoudt en deze vervolgens los te laten, uit te ademen. De schouders is bijvoorbeeld zo’n spanningsplek bij veel mensen, net als de handen en het gebied tussen de wenkbrauwen (de frons) of het op elkaar klemmen van de kaken.
Oefening
- zet je voeten stevig op de grond, op schouderbreedte
- sta rechtop (sluit je ogen als je wilt)
- voel hoe je je voelt (niet over nadenken!)
- ontspan je schouders
- laat je armen relaxed hangen
- ontspan je buikspieren
- adem in, naar je buik
- adem hélemaal uit, zonder de adem te “duwen”
- laat de inadem als vanzelf weer je buik vullen
- adem weer uit, laat overtollige spierspanning los
- herhaal dit een aantal keer
Richt tijdens deze oefening je aandacht volledig op jezelf. Negeer ondertussen je hond. Kijk ‘m niet aan en zeg niets.
Het is heel goed mogelijk dat je hond nieuwsgierig is naar wat je aan het doen bent. Hij kan je bekijken, aan je snuffelen of op een andere manier proberen een reactie aan je te ontlokken. Laat hem.
Alleen als hij tegen je opspringt, begint te piepen of zich op een andere manier loopt op te winden corrigeer je dit. Overtuigend en kordaat, maar vooral…. heel kalm…!
Let op de energie achter je acties
Laat je nooit leiden door ongeduld of frustratie.
Neem de tijd die je nodig hebt om zijn gedrag op een rustige maar resolute manier te stoppen. Als je haast hebt, dan zal dit zich altijd tegen je keren in de omgang met je hond. Met onrust kan je alleen maar onrust zaaien & oogsten. Zo eenvoudig ligt het.
Probeer het uit. Observeer gewoon wat er gebeurt als jij gespannen bent en hoe zo’n zelfde situatie verloopt als jullie allebei relaxt zijn.
Voel je je ontspannen?
Dan loop je rustig naar je jas en trekt ‘m aan. Blijf bij jezelf, houd je ontspannen toestand vast. Jas aan en lekker relaxt? Dan ga je naar de volgende stap.
Stap 2: Het op één lijn brengen van jullie gemoedstoestand
De tweede stap in deze oefening is je hond in dezelfde gemoedstoestand brengen als jijzelf bent: ontspannen.
Als jijzelf eenmaal relaxt bent, richt je je aandacht op je hond. Terwijl je dit doet blijf je jezelf monitoren. Als je ergens spanning voelt ontstaan, laat je deze heel bewust meteen weer los. Adem uit.
Benader je hond zo rustig mogelijk
maar zonder twijfel in je optreden en uitstraling
Praat zo min mogelijk tegen hem. Dat wat je zegt, zeg je op vriendelijke, kalme toon. Geen enthousiasme. Enthousiasme is opwinding.
Een hond kan zich ook blij voelen en lekker in z’n vel zònder opzwepend enthousiasme. Geniet samen dus van de rust en de verbondenheid van dat moment.
Wacht af tot hij uit zichzelf bij je komt zitten. Dat is het moment dat hij zelf kiest voor rust en ontspanning. En dat is het moment om hem aan te lijnen.
Loop dan rustig naar de deur. Wie er het eerst door de deur gaat, jij of hij, maakt niet persé iets uit. Waar het om gaat is de energie waarmee jullie naar buiten stappen.
Let op je eigen energie én de energie van je hond.
Als jouw hond zich langs je heen probeert te wringen om maar als eerste op de stoep te staan, dan duidt dit op opwinding. En dat is niet wat je wilt.
Laat hem in zo’n geval, voordat jullie naar buiten gaan, zitten.
Wees kalm, maar duidelijk en laat hem even wachten, terwijl jij vast naar buiten stapt. Maakt hij toch aanstalten om voortijdig overeind te komen, dan corrigeer je dit meteen. Kalm, kort & duidelijk, met de nodige autoriteit in je uitstraling.
Gebruik zo min mogelijk tekst
Corrigeer vooral met lichaamstaal en energie
Een eenvoudig, kort geluid als “uh!” of “hé!” heeft meer effect dat een waterval aan woorden, maar vind vooral je eigen geluid. Je kunt dit combineren met een knip in de vingers en en het gebaar voor “wacht” (arm gestrekt, handpalm naar voren).
Is hij al naar buiten gestapt? Leid hem rustig weer naar binnen. Laat hem weer zitten. Zie je dat hij weer is gekalmeerd dan neem je hem mee naar buiten. De wandeling kan beginnen! Op naar stap 3.
Stap 3: Het vasthouden van jullie wederzijdse, relaxte energie
Wat je wilt is ervoor zorgen dat je hond & jij op dezelfde golflengte komen en blijven.
Daarvoor is het nodig dat je hond zich bij het begin van de wandeling op jou richt. En niet direct op alle lekkere geurtjes en prikkels in zijn omgeving.
• houd de riem kort
• loop in een redelijk tempo, niet te traag
• corrigeer consequent het trekken aan de riem
De riem is welliswaar kort, maar zonder (voortdurende) spanning op de lijn. Laat zoveel mogelijk een “lusje” in de riem hangen. Zo kun je vanaf de start de leiding nemen.
De eerste 20 meter van de wandeling gebruik je om de klik tussen jou en je hond te crëeren. En te voorkomen dat je hond gaat trekken of om je heen gaat lopen zwalken, als hij wat lekkers ruikt. De eerste 20 meter zijn niet om te plassen, te poepen (tenzij hij natuurlijk zichtbaar nodig moet) of te snuffelen. De eerste 20 meter lóóp je gewoon met z’n tweetjes.
Trekt je hond, dan corrigeer je dit waarna je meteen weer ontspant. Heel consequent met een kort rukje aan de riem, naar boven of naar opzij. Naar achteren trekken werkt averechts en stimuleert juist een reflex van de hond om nog harder te gaan trekken.
• blijf je steeds bewust van je eigen energie
• merk je ergens spanning, laat deze los
• ontspan je schouders
• ontspan je armen en handen
• niet fronzen, glimlach!
Als je het lekker vindt om heel even stil te staan en een paar keer diep adem te halen, doe dat dan gewoon. Wat kan jou het schelen?! Alles voor de ontspanning!
Is je hond rustig, dan kan je hem ruimte geven om “z’n hondending te doen”. Observeer z’n gedrag en voel z’n energie.
Merk je dat hij opgewonden raakt, dan maak je de riem weer kort. Loop zo een meter of wat met hem door, zoals je de eerste 20 meter deed. Zie en voel je dat hij weer ontspant, dan geef je hem weer meer ruimte. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is.
Zodra je hond meer opgewonden raakt, check dan bij jezelf: wat kan jouw aandeel zijn in zijn opwinding? Is jouw spanning ongemerkt, onbedoeld & ongewild toegenomen?
Herstel dan eerst jezelf voordat je hem corrigeert. Haal even diep adem en tover een glimlach op je gezicht. (Let wel: een GLIMlach, geen grimas…!)
Glimlachen ontspant
Probeer het gerust eens uit. Op een onbewust level reflecteert je glimlach de betrekkelijkheid van waar je op dat moment mee bezig bent.
Bovendien kalmeert het je zenuwstelsel. En dat heeft absoluut een heilzaam effect.
Observeer hoe jouw ont-spanning effect heeft op de spanning van je hond
Probeer deze oefening de hele wandeling vol te houden. Onstaan er tijdens het wandelen situaties waarbij het gedrag van je hond escaleert – op wat voor manier dan ook – laat je dan niet meevoeren in zijn opwinding. Kies er heel bewust voor om kalm te blijven, wat er ook gebeurt.
Corrigeer ongewenst gedrag consequent en blijf streven naar een relaxte energie. Bij jezelf, bij je hond en tussen jullie beiden. Blijf in het moment! Nu zijn jullie in balans. Zowel samen als afzonderlijk van elkaar. Zo voelt harmonie…
Tot slot
Waar het allemaal om draait is het contact, de wisselwerking tussen jou & je hond, de verbinding. Dat is wat centraal staat.
Telefoneren, gezellig babbelend oplopen met een bekende, denken aan wat je op je werk nog moet doen of gewoon domweg piekeren, staan het contact met je hond direct in de weg.
Heel concreet: als je met je gedachten ergens anders bent, dan zijn ze niet bij je hond en de wandeling. Dan is het lijntje verbroken.
De clou van de oefening is juist dat je je aandacht verplaatst van je hoofd naar je hart en je zintuigen. En zo kan je volledig opgaan in & genieten van dit moment. En precies datzelfde geldt voor je hond.
Geef je hoofd dus even vrijaf en zak in je gevoel…!
Relax and enjoy…!
Limme