Dominantie… feit of fictie?
De “dominantie-theorie” is (grotendeels) fictie.
Dat is mijn stellige overtuiging, gebaseerd op meer dan 20 jaar ervaring, met inmiddels honderden honden. Er is wel zoiets als sociale dominantie. Wat een algemeen voorkomend fenomeen is bij alle diersoorten; inclusief ons mensen.
Fictie
De mythe dat honden erop uit zouden zijn om elkaar en ons te overheersen. En dat je de hond dus maar beter onder de duim kunt houden, voordat zaken ernstig escaleren.
Dat is gewoon niet waar.
Feit
Elke hond heeft van nature de behoefte om in harmonie samen te leven met z’n groep. Net als bij ieder roedeldier zit dat nu eenmaal gebeiteld in z’n genen.
Sociale dominantie?
Hoewel “dominantie” breed geassocieerd wordt met agressie & onderdrukking – vandaar ook de negatieve klank – heeft sociale dominantie daar op zich zeker niet per definitie mee te maken. Ikzelf gebruik liever het woord “aanwezigheid”. Simpelweg omdat dit de lading veel beter dekt.
Want
De gangmaker op een feestje, waar iedereen graag bij in de buurt is, is in die setting de dominante faktor. Hij of zij is degene die binnen het gezelschap het meest nadrukkelijk aanwezig is.
En ook
En ditzelfde geldt voor iemand, die een groep positief weet te enthousiasmeren voor een collectieve, georganiseerde samenwerking en dit proces actief stuurt.
En natuurlijk óók
Binnen een gezin. Waar de ouders “dominant” over de kinderen zijn.
Uiteindelijk bepalen zij of er nog een koekje genomen mag worden en wanneer het tijd is om naar bed te gaan.
Conclusie
In geen van deze settings is er echter sprake van een agressieve overheersing. Terwijl de situaties wèl door één persoon worden gestuurd/bepaald. En er dus, strikt genomen, sprake is van “dominant gedrag”.
En zo kan het zijn, dat een individu in bepaalde situaties heel aanwezig is – op wat voor manier dan ook – maar bij een andere gelegenheid nauwelijks opvalt.
Maak je niet druk
Precies zo werkt het bij honden onderling. En precies zo werkt het tussen jou & je hond. Laat je hond dus gewoon lekker hond zijn. En maak je niet druk of je nou wel of juist niet de “roedelleider” moet zijn. Geniet van elkaar en houd je niet (teveel) bezig met theorieën…!
Wees gewoon (nadrukkelijk) aanwezig in die situaties, die daar om vragen. En geef hem de begeleiding die hij van jou nodig heeft. Zonder énige intimidatie of agressie. Maar vanuit een rustige, resolute overtuigingskracht. Geworteld in wederzijds begrip, vertrouwen en respect. Dus vanuit oprechte vriendschap.
Lieve mensen, ik wens jullie nog een heerlijke dag.
En zoals altijd is jullie feedback meer dan welkom…!